AIP – przykładowy jadłospis na tydzień nr 2

Ponieważ pierwszy jadłospis cieszy się dużą popularnością, dziś Wam prezentuję kolejny jadłospis na tydzień na protokole autoimmunologicznym.

Jedzenie rozłożyłam na 4 posiłki i tradycyjnie na końcu jest pdf do pobrania.

Dzień I

Śniadanie

Koktajl owocowy z odżywką roślinną

  • 280g mango
  • 1 banan
  • garść jarmużu
  • 50 ml mleka kokosowego
  • ¼ awokado
  • 1 miarka białka
Obiad

Kieszonki z szynki z ogórkami kiszonymi

  • 200 g szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 pietruszki
  • 200 g pieczarek
  • 15 g masła klarowanego
  • 3 kiszone ogórki
  • Przyprawy: sól himalajska, czosnek

Przepis na kieszonki z szynki

Kolacja

Kalafior z sosem pieczarkowym

  • 350 g kalafiora
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 70 ml mleka kokosowego
  • 30 g masła klarowanego

Przepis na kalafiora

Przekąska

Mus owocowy

  • 1 Banan
  • 200 g mrożonych malin
  • 3 daktyle suszone

Miksujemy owoce z daktylami na gładką masę.

 

Kcal: 1800 B: 96 W: 151 T: 99

 

Dzień II

Śniadanie

Kabanosy z sałatką

  • 120 g kabanosów drobiowych Konspol
  • 1 ogórek
  • 1 marchewka
  • garść jarmużu
  • garść miksu sałat
  • 15 g oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól himalajska, sok z cytryny, świeża bazylia
Obiad

Gołąbki mięsno-warzywne

  • 250 g kapusty białej
  • 200 g mięsa mielonego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • przyprawy: sól himalajska, liść laurowy, czosnek, majeranek

Przepis na gołąbki

Kolacja

Brokuły z sosem

  • 300 g brokuła
  • 200 g pieczarek
  • 150 g pora
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 15 g masła klarowanego
  • Przyprawy: sól himalajska, zioła prowansalskie

Przepis na brokuły (oparte na przepisie na kalafiora)

Przekąska

Mus owocowy

  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 250 g malin mrożonych
  • cynamon

Miksujemy owoce na gładką masę.

 

Kcal: 1764 B: 98 W: 116 T: 103

 

Dzień III

Śniadanie

Pieczony boczek z sałatką

  • 100 g boczku
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek
  • garść miksu sałat
  • 15 g oliwy z oliwek
  • garść natki pietruszki
  • przyprawy: sól himalajska, tymianek, czosnek

Przepis na pieczony boczek

Obiad

Potrawka z ryżem z kalafiora

  • 300 g kalafiora
  • 150 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 15 g oleju kokosowego
  • przyprawy: 1 listek laurowy, sól himalajska, zioła prowansalskie

Przepis na potrawkę

Kolacja

Gołąbki z poprzedniego dnia

  • 250 g kapusty białej
  • 150 g mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia

Przepis na gołąbki

Przekąska

Koktajl owocowy

  • 280 g mango
  • 1 banan
  • 50 ml mleka kokosowego
  • ¼ awokado
Kcal: 1840 B: 98 W: 134 T: 104

 

Dzień IV

 

Śniadanie

Kiełbasa dobrej jakości z sałatką z awokado

  • 100 g kiełbasy
  • ½ awokado
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek
  • garść jarmużu
  • 1 ząbek czosnki
  • sól himalajska
Obiad

Klopsiki z sosem grzybowym z pieczonymi batatami

  • 250 łopatki wołowej
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 15 g mąki kokosowej
  • 200 g batatów
  • 15 g oleju kokosowego
  • 3 ogórki kiszone

Przepis na klopsiki

Przepis na bataty

Kolacja

Kalafior z sosem pieczarkowym

  • 300 g kalafiora
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 15 g masła klarowanego

Przepis na kalafiora

Przekąska

Koktajl

  • 5 śliwek
  • 1 gruszka
  • garść jarmużu
  • 50 ml mleka kokosowego
Kcal: 1800 B: 90 W: 113 T: 114

Dzień V

Śniadanie

Kabanosy dobrej jakości z sałatką

  • 100 g kabanosów
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek
  • garść miksu sałat
  • 1 ząbek czosnku
  • sól himalajska
Obiad

Pieczony pstrąg z batatami i sałatką z buraków

  • 250 g pstrąga
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 15 g masła klarowanego
  • 220 g batatów
  • 200 g buraków
  • Przyprawy: sól himalajska, sok z cytryny

Pstrąga oczyszczamy, oprószamy masłem i solą i polewamy sokiem z cytryny. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym 20 min.

Przepis na bataty

Przepis na buraki

Kolacja

Zupa warzywna

  • 350 ml bulionu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 150 g kalafiora
  • 10 g masła klarowanego

Przepis na zupę

Przekąska

Koktajl

  • 1 banan
  • 1 gruszka
  • 50 ml mleka kokosowego
  • cynamon
Kcal: 1868 B: 86 W: 116 T: 131

Dzień VI

Śniadanie

Pieczony boczek z sałatką

  • 80 g boczku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1 ogórek
  • kilka listków cykorii
  • garść miksu sałat
  • ¼ awokado
  • Przyprawy: sól himalajska, bazylia, oregano
Obiad

Wieprzowina zapiekana na warzywach

  • 200 g szynki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cukinia
  • 10 g smalcu gęsiego

Przepis na wieprzowinę

Kolacja

Sałatka z wędzonym łososiem

  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 ogórek
  • 1 marchewka
  • 10 g oliwy z oliwek
  • garść miksu sałat
  • garść szpinaku
  • kilka listków cykorii
  • przyprawy: sól himalajska
Przekąska

Placuszki z bananem i jabłkiem

  • 2 banany
  • 40 g mąki kokosowej
  • 1 jabłko
  • 10 g oleju kokosowego

Składniki miksujemy i dajemy ciastu odpocząć 10 min. Następnie smażymy niewielkie placuszki na oleju kokosowym.

Kcal: 1843 B: 87 W: 114 T: 111

Dzień VII

Śniadanie

Koktajl z odżywką

  • 1 gruszka
  • 1 banan
  • garść szpinaku
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 30 g białka
Obiad

Gulasz z podrobów z koperkiem

  • 100 g żołądków drobiowych
  • 100 g serc drobiowych
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 30 g masła klarowanego

Przepis na gulasz

Kolacja

Sałatka z tuńczykiem

  • 120 g tuńczyka z wody
  • 1 ogórek
  • 1 marchewka
  • 15 g oliwy w oliwek
  • garść szpinaku
  • garść miksu sałat
  • przyprawy: sól himalajska, czosnek, oregano
Przekąska

Frytki z batatów

  • 220 g batatów
  • 30 g oleju kokosowego
  • Przyprawy: sól himalajska, czosnek, zioła prowansalskie

Przepis na bataty

Kcal: 1916 B: 103 W: 115 T: 127

Kliknij TUTAJ, aby pobrać pdf.