Fasolka szparagowa z sosem (bez glutenu, bez nabiału)

Wam też fasolka szparagowa kojarzy się wyłącznie przyrządzona z bułką tartą i masłem? Kiedyś myślałam, że to jedyny sposób, żeby fasolka była w ogóle jadalna 😉 Dziś wciągnę samą fasolkę, oprószoną solą himalajską, ale zamarzyło mi się jakieś konkretniejsze danie, dlatego powstał do niej pyszny sos.Przygotowanie: 30 min

Danie dla: 2 osób

Składniki:

  • 400 g fasolki szparagowej
  • 300 g pieczarek
  • 1 żółta papryka
  • 1 por
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, czosnek

Fasolkę myjemy, odkrajamy ogonki i gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Pieczarki i paprykę kroimy na kawałki, pora w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy chwilę warzywa. Następnie przyprawiamy, zalewamy mlekiem kokosowym i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Fasolkę polewamy sosem i zjadamy ze smakiem :)