Mango i limonka – owocowa marynata do mięsa

Nie ma to jak pyszne i egzotyczne połączenia. Słodkie, soczyste mango, kwaskowa limonka i ostra papryczka nadają mięsu wyrazisty smak i aromat. Po mango warto sięgać, ponieważ zawiera naturalne enzymy, wspomagające trawienie białek, a także zawiera dużo witaminy C i jest źródłem przeciwutleniaczy.

Wypróbuj też koktajl z mango i brzoskwiniami.

Przygotowanie: 30 min, pieczenie: 1 godz.

Danie dla: 2 osób

Składniki:

  • filet z kurczaka (można też użyć z indyka, lub schabu wieprzowego)
  • 1 dojrzałe mango
  • 2 limonki
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz

Mango i papryczkę kroimy w kostkę, z limonek wyciskamy sok, a cebulę i czosnek kroimy na małe kawałki. Wszystko miksujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Fileta kroimy na dwie części, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą. Marynatę najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby mięso się marynowało przez noc, ale jeśli nie mamy tyle czasu to wystarczą też dwie godziny w lodówce. Pieczemy pod przykryciem przez godzinę w 180 stopniach. Na ostatnie 10 minut zdejmujemy przykrycie, żeby filety się zapiekły. Smacznego!