Ciasto z truskawkami i rabarbarem (bez glutenu, bez nabiału)

Truskawki tak szybko odchodzą, więc trzeba korzystać, ile się da! Dziś przepis na pyszny, bezglutenowy biszkopt z owocami lata: truskawkami i rabarbarem.

Przygotowanie: 3o min, pieczenie: 50-60 min

Tortownica o średnicy 28 cm

Składniki:

  • 10 jajek
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 200 g truskawek
  • 1 rabarbar
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szczypta soli

Zaczynamy od jajek. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z miodem, a następnie dosypujemy mąki kokosowej cały czas miksując. Masa powinna być puszysta i lekko lejąca. Jeśli ciasto wyszło zbyt gęste, można dodać odrobinę wody. Dodajemy sodę i ocet jabłkowy, olej kokosowy i miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy białka i ostrożnie je mieszamy łyżką z resztą ciasta. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dno kawałki rabarbaru, a na nim ćwiartki truskawek. Zalewamy to ciastem i na wierzch układamy jeszcze więcej truskawek. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto 50-60 min. Smacznego!

ciasto_truskawka_rabarbar2

ciacho