Wieprzowina zapiekana na warzywach

Przyszły upały i nie bardzo jest ochota, żeby stać przy garach i gotować. A to danie robi się praktycznie samo, więc na dzień lenia jak znalazł :)

Przygotowanie: 15 min, pieczenie: 1,5 h

Danie dla: 2 osób

Składniki:

  • 400 g łopatki wieprzowej (świetna też będzie pierś z indyka)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • Przyprawy: sól himalajska, czosnek, papryka słodka, zioła prowansalskie, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego

Przygotowujemy naczynie żaroodporne i tam wrzucamy warzywa. Marchewkę i cukinię kroimy w talarki, cebulę w półplastry, a paprykę na większe kawałki. Warzywa posypujemy przyprawami i mieszamy w naczyniu.

wieprzowina_na_warzywach2

Następnie mięso kroimy na większe kawałki (takie jak na bitki) i układamy na warzywach. Posypujemy je solą, pieprzem i czosnkiem, a następnie obkładamy całość masłem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem ok 1,5 h. Smacznego!

wieprzowina3