Amarantusowe muffiny (bez glutenu, nabiału)

Kolejna propozycja z cyklu „legalne słodycze”. Amarantus jest znany ze swoich zdrowotnych właściwości, a przede wszystkim z dużej zawartości skwalenu, który bardzo ułatwia detoks organizmu. Z kolei dodatek banana i owoców suszonych sprawia, że te muffiny to świetna przekąska, którą można w każdej chwili zabrać ze sobą.

Przygotowanie: 30 min, pieczenie 50 min

Porcja na 16 muffinek

Składniki:

  • 2 szklanki amarantusa
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • łyżka masła klarowanego
  • laska wanilii
  • garść ulubionych suszonych owoców (u nas była żurawina i rodzynki)
  • opcjonalnie: łyżka miodu

Amarantusa płuczemy, wrzucamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. W tym czasie w misce rozgniatamy banany, dodajemy jajka, masło klarowane i posiekane suszone owoce. Ugotowany amarantus, odcedzamy, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy wanilię. Gotowe ciasto nakładamy łyżką do foremek muffinkowych (ja użyłam silikonowych). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 45 min.