Ajwar – pyszny sos do wszystkiego

Ajwar to lekko pikantny sos warzywny, który nada się do wszystkiego :). Sprawdzi się zarówno jako dip do świeżych warzyw, albo można nim posmarować chlebek cukiniowy. Świetnie się również komponuje z grillowanym mięskiem. No po prostu ajwaru trzeba spróbować!

Przygotowanie: 15 min, pieczenie warzyw: 40 min

Ilość na 1 słoiczek, taki jak na zdjęciu.

Składniki:

  • 5 papryk
  • 1 nieduży bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała ostra papryczka
  • łyżka smalcu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • przyprawy: sól, pieprz

Papryki obmywamy, przekrajamy na pół i oczyszczamy z pestek. Bakłażana myjemy i kroimy na grube plastry. Warzywa wykładamy na blachę do pieczenia, smarujemy tłuszczem i posypujemy solą. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy ok. 40 min.

ajwar1

Gdy warzywa będą miękkie, zdejmujemy skórkę z papryki i wrzucamy do miksera. Dodajemy również bakłażana, posiekany czosnek, papryczkę, ocet i przyprawy. Całość blendujemy na gładką masę. Po zmiksowaniu można spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Gotowy sos przekładamy do słoiczka i dajemy mu się przegryźć przez kilka godzin. Najlepiej podawać schłodzony 🙂

ajwar2