Bezglutenowe kopytka z sosem

Witajcie po dłuższej przerwie! Powoli wracamy do rzeczywistości i znów jest ochota i czas na eksperymenty kulinarne. Dziś prezentuję prościutki przepis na bezglutenowe kopytka z aromatycznym, mięsnym sosem.

Przygotowanie: 40 min

Danie dla: 2 osób

Składniki:

Kopytka

  • 400 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
  • 1/2 szklanki mąki z tapioki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Sos

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu lub oleju kokosowego do smażenia
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz, zioła prowansalskie

Ze składników na kopytka zagniatamy gładkie ciasto, które dzielimy na kilka kawałków. Każdy kawałek rolujemy, lekko spłaszczamy i kroimy na kawałki ok. 2-3 cm. Zagotowujemy garnek z lekko osoloną wodą. Możemy do wody dodać też odrobinę tłuszczu – wtedy kopytka nie będą się sklejały podczas gotowania. Do wrzącej wody wrzucamy kopytka partiami i wyjmujemy 2-3 minuty po tym, jak zaczną pływać na powierzchni wody.

Zabieramy się za sos. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, warzywa kroimy w kostkę, siekamy czosnek i wrzucamy na patelnię. Dolewamy odrobinę wody i dusimy po przykryciem ok. 20 min mieszając co jakiś czas. Następnie do warzyw dodajemy mięso, przyprawiamy całość i dusimy kolejne 20 min. Gotowym sosem polewamy kopytka i gotowe!