Kalafior z sosem pieczarkowym (AIP)

Oto pomysł na pyszne i lekkie danie. Sprawdzi się jako dodatek do mięsa, ale również jako oddzielny posiłek. Idealnie nadaje się dla osób na protokole autoimmunologicznym.

Przygotowanie: 20 min, gotowanie: 30 min

Danie dla: 2 osób

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 600 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 400 ml mleka kokosowego
  • solidna garść natki pietruszki
  • łyżka smalcu lub oleju kokosowego do smażenia
  • przyprawy: sól himalajska, czosnek, bazylia, oregano

Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy aż będzie miękki. Gdy kalafior się gotuje, przygotowujemy sos: pieczarki obieramy i kroimy na kawałki, cebulę w kostkę i podsmażamy na patelni na małym ogniu z solą. Kiedy pieczarki i cebula już będą miękkie, dodajemy mleko kokosowe, resztę przypraw i natkę pietruszki i dusimy jeszcze 5 minut, żeby sos zgęstniał. Gotowego kalafiora odcedzamy z wody i rozkładamy porcje na talerze, a następnie polewamy sosem. Do dekoracji możemy jeszcze posypać pietruszką. Smacznego!