Tradycyjny bigos

Zima w pełni, więc pojawia się ochota na konkretne dania. Tym razem prezentujemy przepis na pyszny, pachnący grzybami bigos, który zdecydowanie rozgrzeje w chłodniejsze dni.

Przygotowanie: 45 min, gotowanie: 2 h

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 200 g boczku surowego
  • 3 cebule
  • 3 łyżki smalcu gęsiego
  • 3 garście grzybów suszonych
  • sól himalajska
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4-5 listków laurowych
  • papryka słodka
  • czosnek
  • kilka suszonych śliwek (opcjonalnie)

Na początek warto spróbować kapusty. Jeżeli jest zbyt kwaśna, to możemy odsączyć ją z soku lub po prostu wypłukać.

Kapustę szatkujemy na drobniejsze kawałki, wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy na małym ogniu. Wrzucamy przyprawy: listki laurowe, pieprz w ziarnach i ziele angielskie. W tym czasie grzyby i śliwki w osobnej miseczce zalewamy wrzątkiem i trzymamy ok. 10-15 minut, aż zmiękną. Następnie obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Podsmażamy cebulkę na patelni na smalcu, aż się zeszkli i dodajemy do kapusty. Odlewamy wodę z grzybów i śliwek, siekamy drobno i dodajemy do garnka. Ewentualnie, jeżeli bigos ma za mało wody, można dodać tę z grzybów i śliwek.

Zabieramy się za mięso. Łopatkę i boczek kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy na patelnię z dwoma łyżkami smalcu. Dodajemy przyprawy: sól himalajską, czosnek i paprykę i smażymy, aż mięso będzie ścięte. Następnie przerzucamy do garnka z kapustą i mieszamy dokładnie. Bigos gotujemy ok. 2 h na małym ogniu, mieszając co 15 minut, żeby spód się nie przypalił. Oczywiście na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej :)

tradycyjny_bigos2