Bezglutenowe pierogi z mięsem (bez nabiału, jajek)

Nigdy nie byłam specjalnie pierogowa, jednak w te Święta zachciało nam się zjeść takich tradycyjnych pierogów. Wybór padł na te z mięsem, ponieważ to moje ulubione 🙂 Co prawda podeszłam bardzo sceptycznie do bezglutenowego ciasta pierogowego, ale jestem naprawdę pozytywnie zaskoczona! Ciasto wyszło bardzo podobne do pszennego i smakuje przepysznie. A jak jeszcze okazało się, że te pierogi spokojnie można odgrzać na patelni to byłam w siódmym niebie 😀

 

Przygotowanie: ok. 2 h, gotowanie: 15 min

Składniki na ciasto: (mi wyszło 48 pierogów)

  • 250 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 g mąki z tapioki (sądzę, że ziemniaczana też da radę)
  • 300 ml wrzącej wody
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Składniki na farsz:

  • 2 ćwiartki z kurczaka (można też użyć jakiejś części indyka)
  • 250 g mięsa wołowego
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka smalcu do podsmażenia cebuli
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz, papryka słodka, czosnek

Na początek zabieramy się za farsz. Mięso gotujemy (najlepiej na nim przygotować rosół) i po wystygnięciu obieramy z kości i mielimy. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Gdy cebula się zeszkli, dolewamy odrobinę wody i smażymy, aż będzie miękka. Dodajemy ją do zmielonego mięsa, przyprawiamy i mieszamy wszystko. Farsz powinien być mocno doprawiony, dlatego nie żałujcie przypraw i próbujcie, czy farsz jest już dobry.

Teraz kolej na ciasto.Mielimy kaszę w młynku do kawy (można też użyć kupnej mąki, jeżeli nie macie młynka) i przesypujemy ją do miski. Warto zmielić trochę więcej kaszy, żeby później było czym posypywać ciasto, gdyby było zbyt lepiące.Następnie dodajemy mąkę z tapioki, olej, sól i powoli wlewamy wrzątek, jednocześnie łącząc składniki łyżką. Zostawiamy na kilka minut do ostygnięcia, a następnie rękami zagniatamy ciasto, aż nie będzie się lepić i będzie zwarte.

Posypujemy stolnicę resztą mąki gryczanej i rozwałkowujemy ciasto partiami. Następnie oddajemy się radości lepienia pierogów 🙂 Nie nakładajcie zbyt dużo farszu, bo ciasto jest delikatne i może się rozrywać. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i oleju, aż wypłyną na wierch – zwykle trwa to 1,2 minuty.

Pierogi można podawać z wody z dodatkiem podsmażonej cebulki lub można po ostygnięciu odsmażyć na patelni i zjeść chrupiące. Mniam!

 

pierogi_bezglutenowe1
Radosny proces tworzenia 🙂
bezglutenowe_pierogi3
A tutaj chrupiące po odgrzaniu na patelni