Mega cytrynowe ciasto (bez glutenu, bez nabiału)

Dziś świętujemy II urodziny bloga! Z tej okazji zapraszamy na pyszne ciacho, które swoją mocną, cytrynową nutą skutecznie walczy z jesienną chandrą. Gwarantuję, że ten cytrusowy smak szybko przeniesie Was na egzotyczną wyspę :)Przygotowanie: 1 h, chłodzenie: minimum 8 h

Składniki na blachę 24 cm:

Kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki kasztanowej
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • 1 jajko
  • opcjonalnie: łyżka miodu lub innego słodzidła

Jeżeli wolisz zrobić kruche ciasto bez jajek skorzystaj z TEGO przepisu.

Składniki na masę cytrynową:

  • sok z 8 cytryn
  • 6 jajek
  • 2 łyżki miodu (jeżeli ktoś woli słodsze, to niech doda więcej)
  • 1/2 kubka mleka kokosowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • wiórki kokosowe do posypania wierzchu
  • opcjonalnie można dodać laskę wanilii

Na początek zabieramy się za ciasto. Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy kruche ciasto. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy spód oraz boki ciastem. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni (funkcja góra-dół) i pieczemy 20 min. Kiedy ciasto już będzie gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

Następnie zabieramy się za masę cytrynową. Wszystkie składniki dodaj do rondelka i lekko podgrzej na małym ogniu (uważaj, żeby jajka się nie ścięły!). Potem wyłącz ogień i ubijaj masę mocno trzepaczką. To trochę potrwa, zanim masa zacznie gęstnieć, więc nie poddawaj się, tylko intensywnie pracuj trzepaczką :). Kiedy masa zacznie gęstnieć, powinna mieć konsystencję budyniu. Jeżeli wolisz gęstszą masę, możesz dodać żelatyny lub agaru, jednak nam wyszła ładna masa budyniowa bez wspomagania. Kiedy masa cytrynowa ostygnie, wylewamy ją na ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na minimum 8 h. Smacznego!

cytrynowe_ciacho

cytrynowe_ciacho2