Pieczony pstrąg w sosie z mleka kokosowego

Pstrąg jest jedną z naszych ulubionych ryb, ponieważ jest to szybki obiad w 30 min. Jeśli kupicie świeżą rybę, to jego mięso jest bielutkie i niezwykle soczyste. Tym razem w asyście cytryny, masła i mleka kokosowego musiało wyjść pyszne danie.

Przygotowanie: 10 min, pieczenie: 20 min

Danie dla: 2 osób

Składniki:

  • 2 świeże, wypatroszone pstrągi
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła (może być klarowane)
  • sok z cytryny
  • kilka pomidorków koktajlowych do przystrojenia
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz cytrynowy, czosnek, zioła prowansalskie

Rybę oczyszczamy z łusek i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Obsypujemy obficie od zewnątrz i wewnątrz przyprawami. Do środka wyciskamy sok z cytryny. Na zewnątrz wykładamy mleko kokosowe i masło. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i obkładamy nimi ryby. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy rybki przez 20 min. I gotowe! Szybki obiad świetnie sprawdzi się z surówką z kapusty lub z duszonymi warzywami na maśle.

Rybka przed pieczeniem

pieczony_pstrag_mleko_koko2