Klopsiki z sosem grzybowym

Powoli robi się chłodniej i chce się jakiegoś aromatycznego sosu. Jeśli u Was są grzyby, lub zostały Wam suszone z zeszłego roku, korzystajcie śmiało z tego przepisu! Klopsiki świetnie komponują się z duszonymi warzywami lub ulubioną kaszą bezglutenową.

Przygotowanie: 15 min, gotowanie: 40 min

Danie dla 2 osób

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • garść natki pietruszki
  • garść suszonych grzybów lub kilka świeżych pokrojonych
  • 1 jajko (choć wyjdzie spokojnie i bez :))
  • 1 listek laurowy
  • łyżka mąki z tapioki
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego lub smalcu do smażenia
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, czosnek, papryka słodka

Mięso mielone wrzucamy do miski. Cebulę i korzeń pietruszki obieramy i siekamy najdrobniej jak się da, ewentualnie korzystamy z pomocy robota kuchennego :). Natkę pietruszki siekamy. Warzywa dodajemy do mięsa, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, czosnek i paprykę. Nie żałujcie przypraw, klopsiki mają wyjść mocno przyprawione. Gdy składniki się połączą, formujemy klopsiki z mięsa i podsmażamy króciutko z dwóch stron na patelni. Następnie przekładamy mięso do garnka, zalewamy ok. dwoma szklankami wody, dodajemy listek laurowy i grzyby i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min. Na 10 minut przed końcem mąkę z tapioki rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i wlewamy do sosu, aby go zagęścić. Jeśli wolicie gęste sosy, dodajcie dwie łyżki mąki :) Smacznego!

klopsiki_z-sosem_grzybowym1