Bezglutenowy krupnik

Krupnik to zupa mojego dzieciństwa. Ponieważ ostatnio zatęskniłam za tym smakiem, postanowiłam zrobić jego wersję bezglutenową. Oryginalną kaszę jęczmienną zastąpiłam gryczaną niepaloną i eureka! To jest ten smak, o który mi chodziło. Zupa wychodzi gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca – w sam raz na chłodniejsze wieczory.

Przygotowanie: 20 min, gotowanie: 40 min

Składniki:

  • 2 litry bulionu
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • ok.250 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka smalcu lub oleju kokosowego do podsmażenia cebuli

Na początek marchewki i pietruszki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa do bulionu i włączamy na mały ogień, żeby się gotowały. Następnie dodajemy przyprawy: ziele angielskie i liście laurowe. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zeszklą. Potem również dodajemy do wywaru razem z tłuszczykiem. Kaszę przesypujemy na sitko i płuczemy pod zimną wodą, a następnie dodajemy ją do bulionu. Całość gotujemy ok. 40 min na mały ogniu, mieszając co jakiś czas, aż kasza i warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!