Dyniowe brownie z owocami (bez zbóż, nabiału)

Dynia, wszędzie dynia 🙂 Tym razem w słodkiej odsłonie z sezonowymi owocami. Ciasto dzięki ubitym jajkom jest lekkie, ale wilgotne, jak przystało na brownie. Wychodzi mocno kakaowe, dlatego dodatek słodkich owoców świetnie z tym kontrastuje.

Przygotowanie: 20 min, pieczenie: 40-45 min

Składniki:

  • 2-3 szklanki purée z dyni (ja użyłam hokkaido)
  • 6 jajek
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
  • ok. 1,5 szklanki mąki kokosowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • ulubione owoce: jabłka, nektarynki, śliwki

Ciasto przygotowujemy za pomocą miksera. Do miseczki wbijamy jajka i je ubijamy. Następnie dodajemy purée z dyni, miód, masło klarowane, kakao, wanilię i znów miksujemy. Kiedy już wszystko się połączy, ostrożnie dodajemy mąkę kokosową. Najlepiej dodawać po pół szklanki, zmiksować i zobaczyć, jak wygląda konsystencja ciasta. Powinno wyjść dość gęste. Na koniec dodajemy sodę i ocet jabłkowy i miksujemy wszystko dokładnie.

Formę do pieczenia smarujemy olejem kokosowym i oprószamy mąką kokosową – dzięki temu ciasto łatwiej będzie wykroić z formy. Wylewamy ciasto do formy i dekorujemy wierzch ulubionymi owocami – u nas były nektarynki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (funkcja góra-dół) i pieczemy ok. 40-45 min. Po ok. 20 min. można przestawić piekarnik na funkcję dół, żeby nam się od góry nie spiekło za mocno. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do całkowitego wystygnięcia i dopiero wtedy kroimy – inaczej może się rozpadać podczas wyjmowania.

 

dyniowe_brownie_1