Dżem truskawkowy (bez cukru)

Sezon na truskawki w pełni, a to oznacza, że trzeba łapać ten pyszny smak do słoika, żeby móc się nim rozkoszować zimą. Przedstawiamy pyszny dżem truskawkowy bez grama cukru i zbędnych dodatków.

Przygotowanie: 1 h, gotowanie: 2-3 h

Składniki:

  • 4 kg truskawek
  • 2 opakowania pektyny lub 1 opakowanie agar-agar (30 g)

Bardzo ważny jest dobór truskawek. Szukajcie takich, które są mniej wodniste oraz jak najbardziej dojrzałe.

Truskawki myjemy i pozbywamy się szypułek. Wkładamy do miksera i blendujemy. Masę przelewamy do dużego garnka i doprowadzamy do zagotowania. Potem ustawiamy ogień na najniższy i gotujemy ok. 2-3 h mieszając co jakiś czas (trzeba pilnować, żeby się nie przypaliło!). Podczas gotowania, będzie wytrącać się piana. Można ją zbierać i wylewać – wtedy dżem będzie bardziej klarowny. Pod koniec gotowania, dodajemy pektynę lub agar-agar (ten drugi trzeba wcześniej rozmieszać w chłodnej wodzie) i gotujemy jeszcze ok. 0,5 h. Gorące truskawki przelewamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy na noc do ostygnięcia. Na drugi dzień, wszystkie zakrętki powinny być wklęsłe. Jeżeli jednak jakaś zakrętka jest wypukła, można ją spasteryzować.

Jeśli chcecie mieć kawałki owoców w dżemie to możecie część zblendować, a część ugnieść widelcem. :) Taki dżem wychodzi dość kwaskowy, dlatego dla niewprawionych może być mało słodki :) Ale dla tych, odzwyczajonych od cukru, na pewno będzie pyszny!

dzem_truskawkowy