Sernik jaglany (bez nabiału, jajek, glutenu)

Nie przypuszczałam, że da się zrobić sernik bez sera :) A jednak! Dzięki kaszy jaglanej i orzechom nerkowca wychodzi pyszna masa, do złudzenia przypominająca tę serową. Ten sernik świetnie sprawdzi się na różne okazje.Przygotowanie: 40 min, chłodzenie: 8 h (najlepiej zostawić na noc)

Ilość spodu i masy na okrągłą blaszkę 24 cm

Składniki na spód:

  • 1 paczka nerkowców  (75 g)
  • 2 garście migdałów
  • 8-10 daktyli
  • garść wiórków kokosowych

Składniki na masę sernikową:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej)
  • 1 paczka nerkowców (75g)
  • puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie)

Składniki na polewę:

  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka kakao

Na początek orzechy warto namoczyć kilka godzin przed robieniem ciasta. Kaszę jaglaną polewamy wrzątkiem na sitku i płuczemy, żeby pozbyć się goryczki. Mleko kokosowe rozpuszczamy w rondelku i gotujemy w nim kaszę ok. 30 min. Pilnujcie cały czas kaszy i mieszajcie, żeby się nie przypaliła.Kasza praktycznie wciągnie mleko kokosowe.

Następnie zabieramy się za spód: wszystkie składniki dodajemy do miksera i miksujemy, aż daktyle utworzą z resztą lepką masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy na nim spód.

Do miksera dodajemy nerkowce i je miksujemy na mniejsze kawałki. Do tego dodajemy kaszę jaglaną z mlekiem, sok z cytryny, miód i opcjonalnie wanilię. Miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Można spróbować masy, żeby zobaczyć, czy nie trzeba dosłodzić. Gotową masę wykładamy na spód i zabieramy się za polewę z gorzkiej czekolady.

Kiedy sernik trochę ostygnie, w rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy do niego kakao i mieszamy intensywnie. Taką polewą możemy polać cały sernik, lub zrobić takie maziaje, jak u nas na zdjęciu :) Dodatkowo można posypać ulubionymi orzechami. Sernik po ostygnięciu wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego!

 

serniczek2

serniczek3