Gulasz z podrobów z koperkiem

Oto kolejny pyszny sposób na podroby w diecie. Warzywa świetnie się komponują z żołądkami i serduszkami i tworzą aromatyczny, smaczny gulasz.

Przygotowanie: 30 min, duszenie: 45 min – 1 h

Danie dla: 4 osób

Składniki:

  • 500 g żołądków indyczych
  • 500 g serc drobiowych
  • 2 duże marchewki
  • 1 por
  • 2 papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • pęczek koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki smalcu (lub oleju kokosowego)

Podroby kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka z rozpuszczonym tłuszczem. Następnie dodajemy posiekany czosnek i cebulę i podsmażamy chwilę w garnku. Dodajemy sól i pieprz. Gdy cebula się zeszkli, dolewamy ok. szklankę wody, żeby mięso się dusiło. Do tego dodajemy pokrojone w plastry warzywa: marchew, pietruszkę, i pora. Paprykę kroimy w słupki i również dodajemy do garnka. Dusimy pod przykryciem ok. 45 min do 1 h, mieszając co jakiś czas. Pod koniec duszenia dodajemy koperek i przyprawy do smaku.

gulasz_podroby2