Domowe mrożonki

Często kupowaliśmy mrożone warzywa, ponieważ jest to bardzo wygodne rozwiązanie, zwłaszcza zimą. Jednak stwierdziliśmy, że zdecydowanie lepiej jest przygotowywać własne mrożonki ze świeżych warzyw. Głównie dlatego, że trudno jest znaleźć jakąkolwiek mieszankę bez adnotacji, że zawiera śladowe ilości glutenu, soi, mleka i innych alergenów. Własne mrożonki są bardzo proste w wykonaniu i nie zajmuje to wiele czasu. Sprawdźcie sami.

Przygotowanie: 30 min

Składniki:

  • 2 kg marchewki
  • 3 brokuły
  • 3 kalafiory
  • woreczki foliowe lub pojemniki plastikowe do zapakowania

Wszystkie warzywa myjemy. Obieramy marchewkę i kroimy jak nam się podoba :). My wybraliśmy plasterki. Brokuły i kalafiory kroimy na różyczki. Dzielimy na porcje i wkładamy do woreczków lub pojemników. Możemy też warzywa wcześniej zblanszować – wtedy będą się robić szybciej po rozmrożeniu.

 

Domowe mrożonki