Rolada czosnkowa z boczku

Pieczony boczek jest pyszny, ale ten zawijany okazał się jeszcze lepszy! Czosnek upieczony w środku stał się miękki i delikatny w smaku, co na pewno przypadnie do gustu tym, którzy nie przepadają za jego ostrością. Oto kolejny przepis na domową wędlinę.

Przygotowanie: 15 min, pieczenie 1,5-2 h

Składniki:

  • 1 kg boczku surowego
  • 7 ząbków czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany

Przyda się też sznur wędliniarski. Możecie kupić go przez internet, lub często można dostać w sklepach. Mięso fajnie jest przygotować dzień wcześniej, żeby przeszło przyprawami, ale jeśli zrobicie to tuż przed pieczeniem to też wyjdzie smaczne.

Ząbki czosnku obieramy. Mięso myjemy, suszymy. Odcinamy skórę. Czosnek układamy na wewnętrznej stronie boczku (ta strona po skórze ma być na zewnątrz), posypujemy solą i pieprzem i zawijamy tak, aby czosnek znalazł się w środku. Następnie związujemy mięso sznurkiem. Nie musicie, tego robić, jak na zdjęciu, najważniejsze, aby związać ciasno.

rolada_boczkowa3

Robimy mieszankę przypraw: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek. Obtaczamy mięso w mieszance i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem ok. 1,5-2 h (w zależności od wagi mięsa – 1 kg pieczemy 1,5 h.

rolada_boczkowa4

rolada_boczkowa2