Domowe sajgonki

Dziś proponujemy danie, które zazwyczaj kojarzy się wietnamską knajpką, a które z powodzeniem możemy przygotować w domu. Dodatkowo jest to niezły sposób na przemycenie warzyw do diety, np. dzieciom :)

Zapraszamy zatem na domowe sajgonki.

Przygotowanie: 30 min
Porcja: 12-15 szt. / dla 4 osób

Składniki:

  • 200 g drobno mielonego mięsa, np.  z łopatki
  • 1 nieduża cebula
  • 1-2 ząbków czosnku
  • 1  średnia marchewka (starta na dużych oczkach)
  • 2  średnie jajka
  • garść ulubionej zieleniny: szpinak/pietruszka/szczypior (u nas był szpinak)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka zsiekanego imbiru (można też zetrzeć na tarce)
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, papryka ostra
  • tłuszcz do smażenia, do wyboru: olej kokosowy/smalec/smalec gęsi
  • papier ryżowy

Na patelni rozpuszczamy nieco tłuszczu i podsmażamy cebulkę. Gdy już się zarumieni, dodajemy czosnek, imbir i startą marchewkę. Całość zalewamy odrobiną wody i dusimy przez około 3 minuty.

Następnie dodajemy mięso, przyprawiamy do smaku i smażymy, aż będzie już dobre (czyli nie surowe :)). Zdejmujemy z ognia i po przestygnięciu, przekładamy do naczynia, w którym je zmieszamy z siekaną zieleniną, sosem sojowym i jajkami. Uwaga: lepiej mieszać po przestygnięciu farszu, aby się nie poparzyć i nie ściąć jajka.

Gdy nasz farsz jest już gotowy, przechodzimy do zawijania w papier. Płaty papieru ryżowego zanurzamy w letniej wodzie na około 5 sekund, po czym układamy na tacy/blacie, układając na nie około jednej czubatej łyżki farszu.

Zwijamy podobnie jak krokiety, to znaczy najpierw zawijamy dół, następnie boki tak, aby powstała kieszonka, a następnie zaczynając od dołu zawijamy w rulonik. Jeśli nie potraficie sobie tego wyobrazić, zamieszczam swoje wspaniałe dzieło made in Paint „Schemat zwijania Sajgonki” (to czerwone to farsz :P).

jak zwijać Sajgokę

Zwinięte sajgonki układamy na talerzu lub od razu na patelnię ze sporą ilością tłuszczu.
Uwaga: Sajgonki nie mogą się stykać, ponieważ będą się ze sobą lepić, co może zniszczyć całą pracę. Sajgonki obsmażamy z każdej strony do złotego koloru (około 2 minuty).

Najlepiej podawać z surówką z kapusty oraz sosami: sojowym, chilli.

Domowe sajgonki