Zielona zupa – brokułowa

Pogoda taka, nie wiadomo jaka, niby wiosna, ale jeszcze trochę zima :). W taką pogodę chce się ciepłego posiłku i do tego idealnie nada się zielona zupa. Gorąca brokułowa jest na w sam raz na zimno za oknem, a kolor zielony nastraja pozytywnie na nadchodzącą wiosnę.

Przygotowanie: 30 min

Składniki:

  • 0,5 l bulionu
  • 1 kg brokułów
  • łyżka mleka kokosowego
  • odrobinę słonecznika do dekoracji
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, czosnek,

Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie (ok.20-30 min). Następnie go odcedzamy i dzielimy na mniejsze kawałki, które wrzucamy do rozgrzanego bulionu. Blendujemy i przyprawiamy do smaku. Jeśli zupa jest mało gęsta, można dodać odrobinę mąki kokosowej. Przy podawaniu, dodajemy kleks z mleka kokosowego i posypujemy ziarnami słonecznika. Smacznego!