Jajeczne babeczki z warzywami

Jajeczne babeczki są naładowane warzywami i są idealne, żeby je zabrać ze sobą do do pracy lub do szkoły. Sprawdzą się jako obiad, szybka przekąska, leniwe śniadanie w weekend. 

Przygotowanie: 15 min, pieczenie: 20 min

Składniki na: 12 babeczek

Składniki:

  • 8 jajek
  • 2-3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 marchewka
  • pół papryki (u nas żółta)
  • 1 nieduża cebula
  • 2 garście roszponki (można zamienić na inną zieleninę, np. szpinak, rukolę, endywię, natkę pietruszki)
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, czosnek
  • olej kokosowy lub smalec do natłuszczenia formy

Danie możemy przygotować za pomocą miksera lub malaksera. Jajka ubijamy na jednolitą masę. W tym czasie szykujemy warzywa. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę, paprykę i roszponkę siekamy najdrobniej, jak potrafimy. O tak, jak na zdjęciu:jajeczne_muffiny1

 

Kiedy już ubijemy jajka, dodajemy przyprawy i warzywa. Mieszamy. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy, żeby połączyć wszystkie składniki.

jajeczne_muffiny2

 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę na babeczki natłuszczamy smalcem lub oleje kokosowym. Jeśli macie foremki silikonowe, to nie trzeba ich natłuszczać przed pieczeniem. Nie nakładajcie do pełna masy, ponieważ babeczki jeszcze urosną. Pieczemy babeczki przez 20-25 minut, aż masa jajeczna się zetnie.

jajeczne_muffiny4