10 produktów, które urozmaicą AIP

AIP jest bardzo trudną dietą i do tego nieintuicyjną. Jednak czasem jest jedynym sposobem na powrót do zdrowia. Oto kilka sposobów, jak urozmaicić sobie protokół autoimmunologiczny i nie zwariować.

1. Białko roślinne

Masz dość już mięsa? Jednak wiesz, że musisz dostarczać biało, bo jest niezbędne w procesie zdrowienia. Możesz wtedy posiłkować się białkiem roślinnym, np. konopnym.Białko konopne jest najbardziej kompletnym białkiem wśród roślinnych. Ma optymalny stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Jest też źródłem witaminy E, żelaza, cynku i fosforu. Białko można dodać np. do zielonych koktajli.

2. Kasztany / mąka kasztanowa

Mąka kasztanowa jest często wykluczana w pierwszym miesiącu diety, jednak później może zostać spokojnie włączona do jadłospisu. Na mące kasztanowej wychodzą świetne wypieki, pod tym względem jest podobna do mąki pszennej. Niestety cena jest zabójcza (ok. 14 zł za 250 g), jednak raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa. Kasztany są coraz bardziej dostępne w sklepach, możemy je zjeść same lub zrobić z nich zupę kasztanową. Kasztany są też świetnym źródłem węglowodanów, co jest istotną informacją, dla osób, które muszą dbać o wyższą ich podaż.

3. Mąka z tapioki

Tak jak mąka kasztanowa, również często jest wykluczana na początku i może też wchodzić w reakcje krzyżowe. Jednak jeśli po ponownym włączeniu do diety, nie widzimy pogorszenia samopoczucia i wyników, można śmiało jej używać. Mąka z tapioki sprawdzi się jako panierka lub zagęszczacz do sosów.

4. Pasta kokosowa

Mleko kokosowe i mąka są w częstym użyciu u osób na AIP. Jednak nie wszyscy wiedzą, że istnieje coś tak pięknego jak pasta kokosowa. Przypomina mleko kokosowe, ale ma znacznie mniej wody, jest gęsta, lekko oleista i ma mocny kokosowy smak. Kiedy pierwszy raz spróbowałam pasty, miałam wrażenie, że jem Rafaello! Cała moc kokosa w tym siedzi 🙂

Do czego można użyć pasty kokosowej? Np. do zrobienia domowych czekoladek (bez kakao), lub jeść samą po kawałeczku.

5. Żelatyna / agar-agar do deserów

Marzą Ci się żelki? Nic prostszego! Naturalny sok owocowy mieszasz z rozpuszczoną żelatyną lub agarem, wstawiasz do lodówki i po kilku godzinach masz pyszne, domowe żelki. Przy okazji żelatyna zawiera kolagen, co wzmocni stawy. Używaliśmy też tych produktów, żeby zrobić ciasto-piankę kokosową.

6. Makaron konjac / Makaron yam

Jeśli ktoś bardzo tęskni za makaronem i nie przepada za warzywnym (co jest niemożliwe :)), może zakupić makaron konjac lub yam. To makarony roślinne, są w pełni naturalne. Nie mają własnego smaku, dlatego przejmują smak tego, z czym się je podaje. Można je zrobić w wersji na słodko i na wytrawnie.

7. Kawa z cykorii / topinamburu / żołędziowa

Coś dla miłośników kawy, którzy tęsknym wzrokiem zerkają rano na kolegów z pracy, zebranych przy ekspresie. Przy odrobinie mleka kokosowego i przypraw (np. cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa) te kawy naprawdę nie ustępują tej prawdziwej. Szczególnie polecam kawę z cykorii, która posiada goryczkę charakterystyczną dla kawy.

8. Sosy do warzyw

Możesz tworzyć naturalne sosy, żeby uatrakcyjnić sałatki warzywne. Możliwości jest mnóstwo, oto kilka przykładów:

Cytrynowy z bazylią i oregano

  • sok z całej cytryny
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • sól do smaku

Czosnkowy

  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • sól do smaku

Pietruszkowy

  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • pół łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

 

9. Chipsy z jarmużu

Bardzo łatwy sposób na przyjemną przekąskę. Rwiemy jarmuż na mniejsze kawałki, posypujemy przyprawami (sól himalaska, czosnek), polewamy olejem kokosowym i zapiekamy przez 20 minut.

10. Jogurt kokosowy

Gdy bardzo nam brakuje smaku jogurtu naturalnego, możemy kupić sobie bakterie i wyhodować swój własny jogurt z mleka kokosowego. Pełną instrukcję, jak zrobić jogurt kokosowy zamieściła Agata na blogu Read The Label.

A Wy, macie jeszcze jakieś pomysły na urozmaicanie diety na protokole? Piszcie w komentarzach 🙂