Łaciate paleo czekoladki

Walentynki tuż, tuż, więc mamy dla Was prosty przepis na pyszne czekoladki, które możecie sprezentować ukochanej osobie.

Przygotowanie: 10 minut, chłodzenie: 1 h

Składniki na: 18 czekoladek

Składniki:

  • 100 g pasty kokosowej
  • 2,3 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki kakao (najlepiej nieodtłuszczone)
  • ksylitol lub miód do posłodzenia

W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło i pastę kokosową. Następnie dodajemy kakao i intensywnie mieszamy, żeby składniki się połączyły. Dodajemy trochę miodu (u nas wystarczyła łyżeczka). Możecie też nie dodawać żadnego cukru i wyjdą Wam intensywnie gorzkie czekoladki. Gotową masę przelewamy do silikonowych foremek, a następnie wkładamy do lodówki na około godzinę. Czekoladki ogólnie lepiej trzymać w lodówce, ale poza nią trochę wytrzymają :).

Czekoladki stały się łaciate, ponieważ nie wymieszałam dokładnie pasty kokosowej z resztą składników. Jeśli chcecie osiągnąć taki efekt, nie mieszajcie dokładnie wszystkiego :).

 

laciate_czekoladki1