Boczkowe paleo lasagne

Danie idealne dla wielbicieli mięsa i włoskich smaków. Boczek i cukinia świetnie sprawdziły się w roli plastrów i powstało pyszne paleo lasagne. Gwarantuję, że jak tego spróbujecie, to będziecie w boczkowym raju 🙂

Przygotowanie: 40 min, Pieczenie: 40 min

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 500 g boczku
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 1 duża cukinia
  • 2 puszki pomidorów (lub 5,6 świeżych)
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • przyprawy: sól himalajska, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, czosnek

Łatwiej jest kupić boczek już pokrojony w cienkie plastry, a jeśli nie macie takiej możliwości, to kupcie w całości i włóżcie do zamrażalnika na ok. 1-1,5 h. Kiedy będzie przemrożony, będzie łatwo z pomocą ostrego noża pokroić go na plastry.

Jeśli boczek mamy załatwiony, to kroimy cebulę w kostkę, a pieczarki na kawałki i podsmażamy na patelni. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy obficie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. W tym czasie możemy pomidory wyłożyć do rondelka i gotować na małym ogniu, żeby jak najbardziej odparowały wodę. Kiedy już powstanie nam gęsty sos pomidorowy, łączymy go z mięsem, pieczarkami i cebulą. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i dodajemy mleko koksowe, żeby się połączyły. Świeży czosnek obieramy, siekamy drobno i dodajemy do masła i mleka. Na to dodajemy szpinak. Dusimy go na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut, mieszając, żeby obtoczył się w sosie czosnkowym.

Cukinię myjemy i kroimy obieraczką na cienkie plastry. Bierzemy naczynie żaroodporne lub ceramiczne i zaczynamy układać nasze warstwy. Na samym dole warstwa cukinii i plastrów boczku. Na to kładziemy warstwę z sosu pomidorowego z mięsem. Następnie znów cukinia i boczek. Potem wykładamy czosnkowy szpinak. Na koniec znów kładziemy warstwę cukinii i boczku. My jeszcze z wierzchu posypaliśmy boczek solą i czosnkiem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut.

Porady: Jeśli chcecie skrócić czas pieczenia lasagne możecie boczek wcześniej usmażyć i użyć takich gotowych plasterków. Wtedy można piec około 15-20 minut, żeby cukinia trochę zmiękła.

lasagne-boczkowe2 lasagne-boczkowe3