Czosnkowe żeberka (AIP)

Udało nam się kupić w naszym ulubionym mięsnym duuże żeberka. No to co z nimi zrobić? Upiec! Wyszły soczyste i aromatyczne, idealnie komponują się z warzywami na maśle klarowanym. Przepis sprawdzi się również dla osób na protokole autoimmunologicznym.

Przygotowanie: 10 min, pieczenie: 2 h

Danie dla: 4 osób

Składniki:

  • 2 kg żeberek
  • 5, 6 ząbków czosnku
  • 3 cebule
  • przyprawy: sól himalajska, zioła prowansalskie, majeranek

Przepis jest bardzo prosty: najpierw mieszamy w miseczce sól, zioła prowansalskie i majeranek, żeby powstała nam mieszanka przypraw. Następnie czosnek obieramy i kroimy na plasterki, a cebulę kroimy w pióra.  Żeberka myjemy, osuszamy i obtaczamy dokładnie w przyprawach w naczyniu żaroodpornym. Następnie obkładamy je czosnkiem i cebulą. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni (funkcja góra-dół) na ok. 2 h. Na pół godziny przed końcem pieczenia możemy zdjąć pokrywę, żeby czosnek i cebula się zapiekły. Dla smaku można żeberka też polać roztopionym masłem klarowanym.

I to wszystko, obiad praktycznie sam się robi. Niedługo ukaże się też kolejny przepis na żeberka, tym razem w pikantnej odsłonie.