Prosta zupa warzywna

Zupa bardzo prosta, pyszna, rozgrzewająca. Bazą jest oczywiście bulion, gotowany na mięsie i dużej ilości warzyw, bez kostek rosołowych i polepszaczy smaku.

Przygotowanie: 15 minut, gotowanie: 2 h

Składniki na 3 l zupy:

  • mięso z kością (my używamy korpusu drobiowego, ale można też użyć szpondra wołowego, części kaczki – do wyboru)
  • 3 marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 średni seler
  • 1 por
  • garść natki pietruszki (opcjonalnie)
  • 1 mała cebula
  • 1 kalafior
  • garść koperku
  • przyprawy: sól himalajska, liść laurowy (opcjonalnie można dodać pieprz, ziele angielskie, imbir)

 

Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i wstawiamy na mały ogień. W tym czasie przygotowujemy warzywa: marchewkę, selera i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do garnka. Cebulę opalamy na ogniu i również dodajemy do bulionu. Wrzucamy natkę pietruszki, przyprawiamy solą i dodajemy kilka listków laurowych. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie (ok. godzina wystarczy). Wyłączamy ogień i wyciągamy mięso i warzywa z bulionu. Po przestygnięciu, kroimy je warzywa w kostkę, a mięso obieramy z kości. Wszystko wrzucamy z powrotem do rosołu i dodajemy różyczki kalafiora.  Na koniec gotowania posypujemy koperkiem.

 

zupa_warzywna1