Zrazy wieprzowe w cebulowo-paprykowym sosie

Te zrazy podbiją Wasze serca! Aromatyczne, miękkie mięsko z niespodzianką w środku w postaci papryki, cebulki i ogórka kiszonego zaspokoi każde podniebienie.

Przygotowanie: 30 min, gotowanie: 40 min
Danie dla 4 osób

 

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej (lub szynki)
  • 2 papryki
  • 3 cebule
  • kilka ogórków kiszonych
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czosnek
  • smalec lub olej kokosowy do smażenia
  • wykałaczki do złączenia zrazów

 

Mięso dzielimy na równe plastry. Rozbijamy je na cieńsze, jak kotlety schabowe. Następnie każdy obsypujemy z dwóch stron przyprawami. Przygotowujemy warzywa. Pół papryki kroimy w cienkie słupki, tak samo pół cebuli i ogórki. Na każdy plaster mięsa kładziemy po parę słupków każdego warzywa. Zawijamy ciasno, żeby nic nie wypadło i na końcu spinamy mięso wykałaczką (jeśli się rozpada, można poprawić drugą :)). Kiedy już wszystkie plastry zawiniemy, rozgrzewamy patelnię. Obsmażamy krótko z każdej strony i przekładamy do garnka. Kroimy resztę papryki i cebuli i podsmażamy na tej samej patelni, na której smażyło się mięso. Kiedy już cebula się zeszkli, przekładamy warzywa do garnka z mięsem. Dolewamy odrobinę wody (tylko tyle, żeby zrazy były przykryte) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 40-45 minut.