Paleo ciasteczka cytrynowe

Szybkie ciastka, dobre do zrobienia w razie niespodziewanej wizyty gości. Ciasta są przyjemnie kruche, a cytryna nadaje im lekkości.

Przygotowanie: 15 min, pieczenie: 20 min
Proporcje na 10 ciastek

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki kasztanowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • sok i skórka z połówki cytryny
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • opcjonalnie: do posłodzenia stevia, ksylitol, miód – ja nic nie dodawałam
  • polewa: 3 łyżki pasty kokosowej + sok z połówki cytryny

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i jajka i pozostałe składniki. Rękoma ugniatamy na jednolitą masę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Z masy formujemy nieduże ciastka i układamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy, aż się zarumienią, około 20 minut. Po wyciągnięciu ciastek z piekarnika, przygotowujemy polewę: pastę kokosową rozpuszczamy w rondelku, dodajemy sok z połówki cytryny i mieszamy. Jak polewa zacznie gęstnieć, wykładamy ją na ciastka.

Paleo ciasteczka cytrynowe