Sałatka z tartych buraków

Jak widzimy, ostatnio rekordy popularności biją przepisy z burakami. Dlatego prezentujemy Wam prosty sposób na pyszny i wartościowy dodatek do obiadu z burakami.


Przygotowanie: ok. 1 h

Składniki:

  • 4 średnie buraki
  • 2 łyżki octu
  • sól do smaku

Buraki obieramy, kroimy na mniejsze części i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 30-40 minut do miękkości. Następnie wylewamy wodę i zostawiamy do ostygnięcia. Buraki ścieramy na tarce i dodajemy ocet i sól do smaku. I gotowe! 🙂 Sałatkę można podawać na ciepło i na zimno.

Rady: Żeby urozmaicić smak, możemy dodać podsmażoną cebulę lub starte jabłko.
Jeżeli komuś zależy na intensywnym kolorze buraków, można je ugotować w mundurkach, a po ostygnięciu obrać i zetrzeć.