Muffiny dyniowo-kakaowe (bez glutenu, bez nabiału)

Za oknem mamy jesienne klimaty, a nam się zamarzyło jakieś dobre ciacho do aromatycznej herbaty. Wybór padł na muffinki. Jak już zdążyliście zauważyć, lubimy przemycać warzywa do wypieków, dlatego tym razem prezentujemy dynię w muffinkowej odsłonie.


Przygotowanie: 15 min, pieczenie: 30 min
12 muffinek

Składniki:

  • 1,5 szklanki dyniowego puree
  • ok. 1,5 szklanki mąki kokosowej
  • 6 jajek
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Ciasto najlepiej przygotować w mikserze. Do miski dodajemy jajka i ksylitol, a następnie ubijamy. Dodajemy puree z dyni, olej kokosowy i cynamon. Gdy to wymieszamy dodajemy kakao i powoli dodajemy mąkę kokosową cały czas mieszając. Trzeba pilnować gęstości ciasta, ponieważ mąka kokosowa jest bardzo chłonna i łatwo przesadzić. Ciasto powinno być trochę bardziej gęste, niż to na naleśniki. Na koniec dodajemy sodę i ocet jabłkowy i miksujemy. Blachę na muffinki smarujemy olejem kokosowym i nakładamy łyżką ciasto do formy. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach.

Jeżeli ktoś lubi słodkości, polecamy dodać do ciasta rozgniecionego banana.
Muffiny dyniowo-kakaowe