Pulpety z sosem koperkowym (bez jajek, nabiału, AIP)

Pyszne pulpety z aromatycznym sosem z mleka kokosowego pozytywnie zaskoczą nawet najbardziej wybredne podniebienia :).


Przygotowanie: 20 min, pieczenie: 30 min
Danie dla: 2 osób

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1,5-2 szklanki mąki kokosowej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • przyprawy: sól, czosnek, zioła prowansalskie, bazylia

Mięso wkładamy do miski, posypujemy przyprawami i ostrożnie dosypujemy mąkę i wyrabiamy. Kiedy mięso ładnie zaczyna się zlepiać w kulki, to znaczy, że mąki jest wystarczająco. Lepimy niewielkie kulki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie do garnka dodajemy mleko kokosowe i dodajemy do smaku sól i zioła prowansalskie. Kiedy mleko się rozpuści i zacznie się gotować, ostrożnie dodajemy mąki kokosowej, żeby zrobił się gęsty sos. Mieszamy intensywnie, żeby mąka się rozpuściła i polewamy pulpety sosem.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy pulpety przez 30 min. Bardzo dobrze smakują z surówką z kapustą i marchewką.