Cukiniowe tagliatelle z krewetkami i kalafiorem (AIP)

Mamy coś dla fanów włoskich smaków, którzy nie mogą jeść zwykłego makaronu.

Przygotowanie: 20 min

Składniki:

  • 2 cebule
  • 1 nieduży kalafior
  • pęczek pietruszki
  • 1 młoda cukinia
  • 2,3 ząbki czosnku
  • 2,3 łyżki masła klarowanego
  • 500 g krewetek
  • przyprawy: sól, rozmaryn, tymianek

Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę, aż się zeszkli. W tym czasie gotujemy kalafiora w lekko osolonej wodzie. Kiedy kalafior zmięknie, dodajemy go do podsmażonej cebuli. Następnie dodajemy jeszcze posiekany czosnek, pietruszkę, krewetki oraz przyprawy. Całość przykrywamy i dusimy około 7-10 minut, mieszając co jakiś czas, aby nie przywarło. Następnie przygotowujemy cukiniowe tagiatelle – wystarczy przeciąć cukinię na pół wydrążyć środek (jest gąbczasty) i pociąć na cienkie plastry. Najłatwiej jest wziąć do tego celu obieraczkę. Tak przygotowaną cukinię wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i trzymamy 2,3 minuty. Następnie odsączamy.

Cukinię wykładamy na talerzyki i dodajemy uduszone krewetki z kalafiorem.
Dla tych, co mogą – można posypać tartym parmezanem.