Marchewkowy omlet (bez nabiału, bez glutenu)

Ten omlet ostatnio podbił moje serce :). Tutaj przedstawiamy podstawową wersję, ale tak naprawdę mnogość dodatków ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Słodycz marchewki sprawia, że wcale nie trzeba go dosładzać.

Przygotowanie: 20 min
Danie dla: 1 osoby

Składniki:

  • 3 jajka
  • łyżka mąki kokosowej
  • 2 małe marchewki
  • cynamon
  • łyżka oleju kokosowego
  • dodatki: domowy dżem lub owoce

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce (na małych oczkach). Do tego dodajemy jajka, mąkę i łyżeczkę cynamonu.  Wszystko miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy omlet na patelnię. Ustawiamy mały ogień i patelnię przykrywamy pokrywką, żeby od góry też się trochę ściął. Kiedy już widzimy, że wierzch jest trochę ścięty, przekręcamy omlet. Smażymy jeszcze przez 2,3 minuty i wrzucamy na talerz. Jeżeli ktoś lubi bardzo słodko to trzeba omlet dosłodzić. Dobieramy ulubione dodatki: u nas domowy dżem śliwkowy :).