Kokosowe naleśniki z jabłkiem i cynamonem (bezglutenowe)

Naleśniki – idealne niedzielne śniadanie. Oto wersja dla tych, którzy nie mogą jeść naleśników z mąki pszennej.

Przygotowanie: 20 min
Danie dla: 1 osoby (ok. 4,5 naleśników)

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 50 ml mleka kokosowego
  • szczypta soli
  • łyżka miodu (lub innego słodzidła)
  • olej kokosowy do smażenia

Nadzienie:

  •  1 jabłko
  • cynamon

Składniki na ciasto łączymy i miksujemy razem. Mąkę dodajemy powoli, żeby uzyskać konsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego. Smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni. Mąka kokosowa tworzy dość kruche ciasto, dlatego trzeba bardzo uważać przy przewracaniu, lub użyć drugiej patelni do przewrócenia. Jabłko ścieramy na tarce do miseczki. Kiedy mamy gotowe naleśniki, do środka wkładamy jabłko, składamy na pół i posypujemy cynamonem.