Pyszna jajecznica

Jajecznica to zawsze dobry pomysł na szybki posiłek. Można ją zrobić na 1000 sposobów. Oto jeden z naszych ulubionych.
Przygotowanie: 10 minut
Danie dla: 2 osób

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 cebula
  • ok. 100 g ulubionej wędliny (u nas pieczony schab)
  • ok. 200 g pieczarek
  • szczypiorek
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka

Rozgrzewamy masło na patelni. Cebulę i pieczarki kroimy i wrzucamy na patelnię. Solimy odrobinę, żeby pieczarki puściły wodę. Wędlinę kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek i cebuli. Do miski dodajemy jajka, przyprawiamy i rozbełtujemy je. Następnie przelewamy je na patelnię, dodajemy posiekany szczypiorek i energicznie mieszamy. Kończymy smażyć, gdy jajecznica osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (niektórzy lubią ściętą, inni bardziej lejącą).

Pieczarkowy Tydzień 2015