Indyk z wiosenną sałatką

Tego po prostu trzeba spróbować :). Wreszcie warzywa mają smak i można do woli się nimi zajadać w takiej wiosennej sałatce.

Przygotowanie: 30 min
Danie dla: 2 osób

Składniki:

  • ok. 400 g piersi z indyka
  • dowolny ulubiony mix sałat (u nas z botwinką, rukolą i roszponką)
  • 1 papryka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • pół świeżego ogórka
  • pół pęczka rzodkiewki
  • parę liści cykorii
  • dwie łyżeczki musztardy dijon
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • trochę sezamu do posypania (opcjonalnie)
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, curry, świeży posiekany rozmaryn, zioła prowansalskie

Indyka kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną tłuszczem patelnię. Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy, aż mięso będzie dobre. Następnie kroimy wszystkie warzywa tak jak lubimy (mniej lub bardziej drobno) i dodajemy do miski. następnie oliwę mieszamy z musztardą (za pomocą widelca lub trzepaczki), żeby powstał jednolity sos. Polewamy warzywa i mamy gotowe danie.