Grillowana karkówka w cytrynowej marynacie

Sezon grillowy uznajemy za otwarty! Miniony weekend był ciepły i słoneczny, więc skorzystaliśmy z okazji, żeby wykombinować nową marynatę do mięsa. Eksperyment się powiódł i dzielimy się smacznym pomysłem z Wami.

 

Przygotowanie: marynowanie mięsa 24 h, grillowanie ok. 30 min

Składniki:

  • ok. 0,7 kg karkówki wieprzowej

Składniki na marynatę:

  • sok z połówki cytryny
  • starta skórka z cytryny
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • sos tabasco (lub 1 papryczka chilli)
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek, świeży rozmaryn

Dzień przed grillowaniem mięso kroimy w plastry grubości ok. 2 cm (dobrze jest też przemrozić mięso wcześniej, wtedy wyjdzie miękkie i kruche). Następnie przygotowujemy marynatę: cebulę i rozmaryn drobno siekamy i dodajemy do miski. Wcześniej wyparzoną skórkę z cytryny ścieramy na tarce, a następnie wyciskamy z niej sok. Dodajemy koncentrat, odrobinę tabasco (jeśli unikacie wszelkiego cukru, dodajcie posiekaną papryczkę chilli) i wszystkie przyprawy. Wszystko mieszamy razem i możemy obtoczyć mięso w marynacie. Miskę z mięsem w marynacie wstawiamy do lodówki co najmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny. Na drugi dzień rozpalamy grilla i grillujemy nasze mięso po 15 min na każdą stroną. U nas to wyglądało tak:

karkowka_grillowana