Boczek z duszonymi warzywami

 
To danie jest w sam raz na duży głód po powrocie z pracy 🙂

 

Przygotowanie: 15 min
Danie dla: 1 osoby
 
Składniki:
  • 6 plastrów boczku
  • 1 marchewka
  • 2 garście jarmużu
  • ok. 200 g pieczarek
  • łyżka masła klarowanego
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie.

Plastry boczku układamy na patelni, posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem i smażymy na chrupko. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło. Marchewkę i pieczarki obieramy i kroimy jak nam wygodnie i wrzucamy z jarmużem na patelnię. Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie) i dusimy pod przykrywką ok 7-10 min, mieszając co jakiś czas.

Jeśli wyrzucimy pieprz to danie nadaje się na AIP.