Kokosowo-szarlotkowy deser

Deser w formie lekkiej kokosowo-szarlotkowej pianki po prostu rozpływa się w ustach. Bez glutenu i nabiału, idealny, jako niewielka przekąska.

Przygotowanie: 30 min
Danie dla: 2 osób

Składniki:

  • puszka mleka kokosowego
  • 2 jabłka (my użyliśmy Ligoli)
  • 1 banan
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • owoce do przybrania (u nas kiwi)
  • ewentualnie kostka gorzkiej czekolady do dekoracji

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Banana kroimy w cienkie plasterki. Pokrojone owoce przekładamy do garnka, polewamy sokiem z cytryny i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodajemy cynamon. Jeżeli zaczyna się przypalać, dolewamy trochę wody, żeby jabłka mogły się dusić. Kiedy już mamy jednolitą szarlotkową masę, zostawiamy ją do ostygnięcia. Schłodzone mleko kokosowe miksujemy na gładką masę. Następnie wkładamy je do zamrażalnika na 10 minut, żeby zastygło. Po tym czasie wyciągamy mleczko i przekładamy je do szklanek (lub pucharków, na to kładziemy wystudzoną masę szarlotkową. Dekorujemy owocami i czekoladą i delektujemy się smakiem :).