Kotlety z kaszą jaglaną

Te kotlety są bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle sycące.

Przygotowanie: 30 min
Danie dla: 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 500 g mięsa mielonego (u nas wieprzowo-wołowe)
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czosnek, papryka słodka, zioła prowansalskie

Kaszę jaglaną wsypujemy do sitka i płuczemy zimną wodą, potem parzymy wrzątkiem. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękka. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy kaszę, jajko, przyprawy i mieszamy wszystko na gładką masę. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, formujemy kotlety i smażymy z jednej i drugiej strony przez kilka minut.

My podawaliśmy kotlety z ryżem i domowym sosem pomidorowym.