Jajka sadzone w papryce

 Na śniadanie zazwyczaj jadamy jajka. Przy odrobinie fantazji można je przygotować na 1000 sposobów. Tym razem zwykłe jajka sadzone w niezwykłej odsłonie.

Przygotowanie: 15 min
Danie dla: 2 osób

Składniki:

  • 1 papryka (kolor dowolny)
  • 6 jajek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku

 

Paprykę myjemy i odcinamy końcówkę z ogonkiem. Następnie wykrajamy po jednym plastrze na jajko. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i kładziemy paprykę, żeby się przysmażyła z jednej strony (na małym ogniu, żeby nie przypalić za mocno). Przekładamy na drugą stronę i wbijamy jajka do środka papryki. Posypujemy solą i pieprzem i nakrywamy patelnię przykrywką. My lubimy lejące żółtko w jajku sadzonym, więc zdejmujemy, jak tylko widać, że białko się ścięło. Jeżeli ktoś lubi dobrze wysmażone, to trzyma dłużej. Na koniec posypujemy szczypiorkiem i dodajemy ćwiartki pomidorów jako dodatek.