Domowa wędlina – szynka pieczona

 Nie ma nic lepszego niż własna wędlina. Wtedy możemy użyć swoich ulubionych przypraw i wiemy, że mięso nie zawiera zbędnych dodatków, takich jak cukier, sól, polepszacze smaku i sztyczne barwniki. Przepis jest bardzo prosty,
 

Przygotowanie mięsa: 24 h

Pieczenie: 1,5-2 h
 
Składniki:
  • ok. 1-1,5 kg szynki wieprzowej
  • ½ szklanki oliwy
  • ulubione przyprawy w solidnej ilości – trochę eksperymentowaliśmy, zanim odkryliśmy naszą ulubioną mieszankę, także zachęcamy do próbowania :). My zawsze dajemy:
  • sól peklowa –1,5 łyżki
  • zioła prowansalskie
  • czosnek (może być zarówno świeży jak i suszony)
  • pieprz czarny mielony (czasem dajemy też ziołowy)
  • papryka ostra i słodka
  • majeranek
  • świeży rozmaryn
 
Przygotowanie mięsa
Wyjmujemy naczynie żaroodporne.Wlewamy oliwę i dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy wszystko z oliwą, żeby wyszła marynata. Mięso myjemy i wkładamy do naczynia. Obsmarowujemy je dobrze przyprawami ze wszystkich stron. Najwygodniej robić to rękoma, ale można też łyżką. Kiedy mięso jest już całe w marynacie, odkładamy całość do lodówki, najlepiej na 24 godziny. Może być krócej, ale wtedy mięso nie przejdzie całkowicie smakiem przypraw.
 
 
Pieczenie
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (my ustawiamy grzanie na górę i na dół). Wyciągamy mięso z lodówki i nakładamy na górę folię aluminiową, tak żeby wszystko było zakryte (lub możemy użyć pokrywy, jeżeli mamy). Kiedy piekarnik już jest nagrzany, wkładamy mięso i ustawiamy czas pieczenia na co najmniej 1,5 h (to zależy od wielkości mięsa, można zawsze ustawić na odrobinę niższą temperaturę, ale dłuższy czas). My zazwyczaj pieczemy mięso na wieczór. Kiedy jest koniec pieczenia, wyjmujemy je i zostawiamy pod folią w naczyniu żaroodpornym na noc, żeby wystygło. Rano zdejmujemy folę i już możemy cieszyć się pyszną wędliną :).