Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną

 

Ten gulasz jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający. Jak przystało na danie jednogarnkowe dużo lepiej smakuje na drugi dzień.

 
Przygotowanie: ok. 1 h
Danie dla: 4 osób
 
Składniki:
  • 70 dag łopatki wieprzowej (lub szynki, jak kto woli)
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 2 papryki (mogą być różne kolory)
  • 1 pietruszka
  • 1 seler (nieduży)
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kilka listków laurowych, ziele angielskie (ok. 5,6 ziarenek), papryka ostra, papryka słodka.
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
 
Kroimy mięso w kostkę i podsmażamy na patelni. Nie trzeba go mocno wysmażać, wystarczą 2 minuty. Przekładamy mięso do garnka i zalewamy wodą tylko tyle, żeby je przykryło. Wstawiamy na mały ogień, żeby już się gotowało. Następnie obieramy marchewkę, pietruszkę i seler, ścieramy wszystko na tarce i dodajemy do mięsa. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do gulaszu. Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Też dorzucamy do garnka. Dodajemy przyprawy (jeśli ktoś lubi ostre, można użyć pieprzu cayenne). I gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, mieszając co jakiś czas. Gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy ją, wykładamy na talerz, polewamy gulaszem i jemy ze smakiem :).
 
Rady: Jeżeli gulasz jest za mało gęsty, można go trochę dłużej gotować, aż część wody odparuje.