Pasztet z indyka

Soczysty, aromatyczny domowy pasztet. Zawsze powtarzamy, że swoje jest najlepsze, dlatego prezentujemy intensywnie mięsny pasztet. Jest to też idealny sposób na przemycenie podrobów, ponieważ po zmieleniu wszystkich składników, praktycznie ich nie czuć w pasztecie.

 

Przygotowanie: ok. 3 h, pieczenie: 1 h

 
Składniki:
  • 2,5 kg mięsa z indyka razem ze skórą
  • 0,5 kg tłustego mięsa (my użyliśmy szpondra wołowego)
  • 1 cebula
  • 3 duże marchewki
  • 1 seler
  • pietruszka (korzeń + natka)
  • pieczarki (lub dla tych, którzy lubią to wątróbka, żołądki)
  • 4 jajka
  • pieprz, sól, opcjonalnie gałka muszkatołowa
 
Mięso dajemy do garnka wraz z warzywami i gotujemy, aż będzie miękkie. W gruncie rzeczy gotujemy taki rosół :). Kiedy mięso będzie miękkie, wyciągamy i czekamy, aż trochę wystygnie. Potem mięso obdzieramy z kości, kroimy na mniejsze kawałki, żeby było łatwiej je zmielić. Obieramy pieczarki i smażymy. Następnie mielimy mięso razem ze skórą, z warzywami z rosołu i pieczarkami. Jeżeli ktoś lubi mocno zmieloną masę, można zmielić wszystko drugi raz.
 
Masę przyprawiamy do smaku. Kiedy już będzie nam smakować, dodajemy jajka i mieszamy wszystko. Masa powinna wyjść dość rzadka, dlatego warto dolać trochę rosołu, wtedy pasztet na pewno nie wyjdzie suchy (ważny jest ten tłuszczyk z niego). Po wyrobieniu na jednolitą masę. Bierzemy dwie keksówki, smarujemy je tłuszczem. Następnie wykładamy pasztet do foremek. Nie wypełniajmy formy do końca masą, bo pasztet podczas pieczenia jeszcze odrobinę urośnie. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 1 godzinę. Pasztet się upiekł, jeżeli jego brzegi odchodzą od formy.
 
 
Rady: Jeżeli zrobiliśmy za dużo masy, można ją włożyć do pojemnika i zamrozić. Po rozmrożeniu mamy od razu kolejną porcję do pieczenia :).